loader image

Ik compliceer alles

Van de eenvoudigste dagelijkse acties tot grootschalige plannen voor de toekomst – alles wordt ongelooflijk moeilijk wanneer een persoon aan het trifes wordt opgehangen. Laten we proberen erachter te komen wat het waard is om gewoon te doen om eenvoudig te handelen.

Angela, 49 jaar oud, apotheker

Het was altijd moeilijk voor mij om te leven. Als kind was ik bang om te spelen omdat ik me had voorgesteld wat een puinhoop ervan zou halen. Toen ik een tiener was, begon ik al na te denken over hoe ik me een paar weken voor een feestje kon aankleden, hoe ik vooraf lessen moest doen, wie je daarheen moet, hoe je je moet gedragen en dergelijke … vaak, als gevolg daarvan, als gevolg Ik ben helemaal niet ergens heen gegaan. Maar met studie was alles altijd in orde, vooral in de natuurwetenschappen. Later, op de universiteit, ontmoette ik een persoon die betrokken was bij lichaamsgerichte therapie. Dankzij de oefeningen die hij me liet zien, zuchtte ik vrijer, leerde ik niet groot belang hechten aan gewone dingen. Nu weet ik: het hele ding was dat ik te strikt werd grootgebracht. En ik was er altijd aan gewend om perfect te blijven, en binnen was ik constant gespannen.

“De auto begint op geen enkele manier. Wat moeten we doen? Wie moet je om hulp bellen? En als dit niet kan worden gerepareerd, moet u de auto wijzigen? Het zal dus nodig zijn om een ​​lening te vragen. En als ze het me niet geven, wat zal ik mijn familie naar het land brengen? Waarom is het leven zo moeilijk?”Dit is de eenvoudige afbraak van de auto om in een subjectief ervaren catastrofe.

Sommigen van ons bereiken perfectie in deze les. Alle dagelijkse problemen worden door mensen gezien als door een vergrootglas. Deze catastrofale verloop van gedachten wordt geassocieerd met het idee dat het ene probleem onvermijdelijk een ander trekt, dat ene, enzovoort.

Beheer alles

Deze mensen zijn altijd overbelast met het bedrijfsleven, streven ernaar om alles te beheren, elke situatie in detail te overwegen, ze analyseren alles en proberen de gevolgen van tevoren na te denken. Ze laten geen plaats achter voor de minste kans. Hun doel is geenszins om onvoorziene omstandigheden tegen te komen. Vaak gaan ze echter verloren in de overvloed aan details.

Onberispelijk zijn

Psychoanalytici associëren dergelijk gedrag met het verlangen naar uitmuntendheid (perfectionisme) veroorzaakt door strikt onderwijs in de kindertijd. Wanneer een kind bijvoorbeeld gewend is aan hygiëne, begrijpt hij dat hij zijn moeder plezier kan geven, haar schoon kan blijven of van streek maakt als hij vies wordt en voor het eerst zijn macht over een andere persoon voelt. Als ouders buitensporige veeleisen tonen, komt het kind tot de conclusie dat ze alleen van hem houden als hij echt onberispelijk is. Opgroeien, blijft hij zich zo gedragen, maar zonder succes, omdat onberispelijkheid betekent dat je onder controle zichzelf en de hele omliggende wereld moet houden.

Tips voor het verwerken:

“Kom op!”,” Begin niet “,” Wees gemakkelijker “… Zulk advies is van dag tot dag degenen voor wie het leven een grote moeilijkheid is. Dit wordt niet gemakkelijker voor hen, omdat ze gewoon de meest bang zijn om te ontspannen en alles vanzelf te laten gaan. Een ander ding is om hen te bieden om samen tijd door te brengen: tijdens het diner, in het land, in de bioscoop, op de tentoonstelling. Als u erin slaagt een persoon te interesseren, u over te halen u te vertrouwen, misschien zal hij genieten van de onverwachte rust, die hij zich niet van tevoren hoefde zorgen te maken. De enige voorwaarde: een verrassing moet van tevoren worden bedacht en georganiseerd, zodat het geen extra angst veroorzaakt.

Wat moeten we doen?

Organiseer uw tijd. Om niet in de war te raken in de massa zaken, sorteer ze op de mate van belang en zet een duidelijke tijd voor uitvoering. Kijkend naar het schema, is het gemakkelijker om op te lossen in welke prioriteit om individuele taken aan te nemen. Hierdoor kunt u uw tijd op een nieuwe manier zonder paniek weggooien.

Sorteer de kleine dingen. Om zich op het belangrijkste te concentreren, begin je met kleinigheid. Beschrijf ze per type en combineer soorten vervolgens in grotere categorieën. En distribueren ze ook in groepen. Als gevolg hiervan zal er een kleine reeks taken zijn.

Sta op met kleinigheid. Je gaat vrienden uitnodigen voor het avondeten. ‘Hoeveel ze moeten bellen? En ze zullen elkaar leuk vinden? Hoe ze te planten? Het lijkt erop dat twee van hen onlangs ruzie hebben gemaakt … “Dus wat? Onbeduidende ervaringen trekken zich terug voor dit probleem, omdat het hun irrationele aard ontdekt. Zeg tegen jezelf: “Stel dat gasten niet zullen samenstellen – dus wat is hetzelfde? Het heeft niets met mij te maken “.

Ontspan je spieren. Hoe meer je je druk maakt, hoe onoplosbaarder de problemen lijken en hoe meer je moe wordt. Om deze vicieuze cirkel te breken, moet je leren hoe je het lichaam kunt ontspannen en daarmee emoties geruststellen. Nadat je rustig moeilijkheden hebt geleerd, kun je je beter concentreren op het vinden van een oplossing. Probeer wat langzame diepe ademhalingen en uitademingen te maken of over te dragen voor een korte tijd naar het meest aangename geheugen of droom. Zelfregulering kan worden geleerd bij speciale training.

Angst voor scheiding

Een onweerstaanbaar verlangen om alles te compliceren spreekt ook van de angst voor “voltooiing”. Het einde van een bedrijf of relatie voor een dergelijke persoon wordt geassocieerd met de ervaring van eenzaamheid, nietig en zelfs de dood. In plaats van filosofisch naar het leven te kijken, maakt hij zich constant bezorgd, op zoek naar eindeloos naar tekortkomingen in zijn werk, hij doet er alles aan om het ondraaglijke moment van afscheid te duwen met het resultaat van zijn werk wanneer hij tegen zichzelf moet zeggen: “Het eindigt ”.

De redenen voor dergelijke angst psychoanalytici associëren met de eerste ervaringen van scheiding die in de kindertijd wordt ervaren. Voorlopig voelt het kind zich volledig samengevoegd met zijn moeder, en zelfs kortetermijnscheiding van haar doet hem pijn. Als dergelijke situaties om een ​​of andere reden niet zijn voltooid, is het verdriet van scheiding niet opgelost in de vreugde van ontmoeting, genegenheid en liefde, angst kan een persoon zijn hele leven vergezellen.

Blijf een kind

Een andere verklaring: mensen zijn geneigd in paniek te raken, gewoon onvoorbereid op een botsing met levensproblemen. Een dergelijke strategie kan kenmerkend zijn voor een persoon die te verwend was en in de kindertijd zorgde, die eraan gewend is

dat al zijn verlangen onmiddellijk wordt vervuld. Hij is volwassen geworden en is nog steeds niet in staat om in de ogen van de realiteit te kijken, om zich te verzoenen met de noodzaak om zijn eigen inspanningen te doen. Handiger en veiliger om een ​​taak in de rang van onmogelijk te bouwen. Dit gebeurt onbewust: een gedachte aan mogelijke moeilijkheden veroorzaakt automatisch een eindeloze redenering en ervaringen. Als gevolg hiervan vindt een persoon een kalmerende verklaring voor inactiviteit: alleen de taak is te ingewikkeld.

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *